Stora filer

Du försöker spara data på din dator men du får plötsligt reda på att din hårddisk nästan är full. Låter det bekant? I det här fallet kanske du vill hitta och ta bort stora filer som du inte behöver, och vi kommer att hjälpa dig med det.

Den automatiska sökningen efter stora filer är aktiverad som standard. Om du uppgraderar programmet från en tidigare version kommer värdet på alternativet att bevaras.

När det är aktiverat utförs sökningen i användarens mappar en gång i veckan. Som standard betyder det filer som är större än 1 GB. Om sökningen upptäcker filer av den konfigurerade storleken visar programmet ett meddelande. Meddelandet kan ta dig till sökresultatfönstret.

Så här aktiverar du automatisk sökning efter stora filer:

1. Öppna programmets huvudfönster.
  2. Gå till avsnittet Prestanda.
  3. I blocket Stora filer kan du klicka på Inställningar.
  4. I fönstret som öppnas väjer du kryssrutan Stora filer.

Så här hittar du stora filer på din dator och tar bort dem:

1. Öppna programmets huvudfönster.
  2. Gå till avsnittet Prestanda.
  3. I rullgardinsmenyn Filer större än i avsnittet Stora filer, ange storleken på filerna du vill hitta, t.ex. > 1 GB.
  4. Välj en specifik mapp för din sökning eller lämna standardvärdet Användarens mappar oförändrat.
  5. Klicka på knappen Sök.

Sökningen kommer att utföras och fönstret Stora filer öppnas. Det kommer att visa en lista över stora filer som hittats. Du kan sortera filerna efter filtyp. För att göra detta, välj en filkategori, till exempel, Bilder.

Vissa filer kan markeras som Filer som behöver din uppmärksamhet. Dessa filer kan innehålla viktiga data, såsom e-postmeddelanden, säkerhetskopior eller krypterade mappar. Att radera dessa filer kan påverka funktionen för installerade program.

6. Du kan lägga till filer i listan över undantag så att programmet hoppar över dem när du söker efter stora filer. För att göra detta, välj de filer du behöver och klicka Lägg till undantag.
  7. Vidta följande åtgärder:
    • Markera kryssrutan Markera allt om du vill ta bort alla filer och klicka sedan på knappen Ta bort.
    • Annars markerar du rutorna bredvid specifika filer som du vill ta bort och klickar på knappen Ta bort.

De valda filerna kommer att tas bort från din dator.